PERHATIAN

Untuk pengetahuan pembaca,BLOG e-saving solution adalah merupakan e-buletin yang hanya memuatkan kisah2, berita2, laporan2, aktiviti2, tip-tips KEJAYAAN, KEWANGAN & MOTIVASI yang dikendalikan oleh KOMUNITI i.achievers , program e-saving .E-saving adalah sebuah komuniti i.achievers (yang sah & diiktiraf) yang bernaung di bawah syarikat yang sah, berlesen, bertauliah & diiktiraf di peringkat nasional & international. e-saving memperkenalkan prog BIMBINGAN yang telah TERBUKTI berjaya membantu ramai pengguna menjadi USAHAWAN HEBAT! DISAMPING TERDAPAT RAHSIA HEBAT YANG MEMBUATKAN ANDA TRANSFORM MENERUSI E-SAVING

SILA BERHATI-HATI DENGAN PENIPUAN, PENYAMARAN & BUKAN AHLI PROG E-SAVING yang mungkin memberi maklumat yang salah & berniat tidak baik. Untuk pengesahan,. Jika ingin mengetahui lebih lanjut mengenai prog E-SAVING sila bertemu & membuat temujanji dengan ahli2 e-saving untuk mendapatkan penjelasan terperinci. TERIMA KASIH.



DEKATNYA GEMILANG ITU!

Jika anda sedar, gemilang yang diharapkan sebenarnya amat dekat dengan diri anda. Ia umpama bola golf yang berada di sini lubang kejayaan.

Dengan hanya 1 sentuhan itu menjadikan anda seorangACHIEVERS! Anda hanya perlu tahu teknik & taktik bagaimana untuk melakukannya.

Monday, February 25, 2013

7 Tanda-tanda Anda Belum Ready untuk Berjaya

7 TANDA-TANDA ANDA Belum Ready Untuk BERJAYA!

1. Tiada disiplin diri. Selalu lengahkan kerja. Hanya tahu PLAN tetapi tiada TINDAKAN. Atleast biar ada tindakan walaupun PERLAHAN.

2. MINDA masih sempit...masih EGO, DENGKI, SUKAR PERCAYA pada diri.
Buang segala perkara negatif. Mula berfikir ttg perkara positif. Jangan ada perkataan KALAU dalam hidup...

3. Takut untuk MELABUR. Pelaburan pada diri sendiri adalah PELABURAN TERBAIK. Apa sebenarnya pelaburan pada diri? ILMU! 2 cara untuk melabur pada ILMU.
a. Cara pantas = menggunakan WANG
b. Cara perlahan = menggunakan MASA

Ada wang, anda boleh beli MASA! So pilih pelaburan terbaik!

4. Belajar benda yang salah! Salah pilih atau kata mudahnya TIDAK PERNAH FOKUS. Buat separuh jalan dan sewaktu dengannya!

5. Sering PERTIKAIKAN, PERKECILKAN, MEMANDANG RENDAH orang lain. Ianya UMPAMA anda seorang shj yang betul. Umpama anda seorang sahaja yang BERILMU dan orang lain 'bodoh'.

6. Takut yang keterlaluan! Takut nak melabur, takut nak keluar drpd comfort zone. Takut nak cuba benda baru. Pendek kata takut memanjang...mat saleh panggil... 'always has a 1st time'.

7. Tunggu PANDAI baru nak buat! Kalau dah pandai baru nak buat...tak payah buatla...sebab dah pandai. Semua orang start dengan ZERO. Steve Job bina Apple dengan zero. Mark Suka Burger pun sama. Tan Sri Syed Mokhtar pun sama...so SIAPA CAKAP...dah pandai baru nak buat?

~MM~
www.tinyurl.com/saf-multi-income

Saturday, June 23, 2012

Sabda Rasulullah SAW : “Apabila anak Adam meninggal dunia maka terputuslah semua amalnya, kecuali tiga (macam), yaitu sedekah jariyah (yang mengalir terus), ilmu yang dimanfaatkan, atu anak shaleh yang mendoakannya.” [HR Muslim] ~ http://ping.fm/DctA0

Monday, November 21, 2011

yeahhh.......malaysia menang....tahniah!!!!!
aduuuhhhhhh....offside jgk....
alhamdulillah.....hahah.....
offside!!!!

http://ping.fm/QdRDB
nk kencing sekali ade awek dlm toilet daaa.... http://ping.fm/ABCva

Thursday, November 10, 2011

Please download "FREE 21 Tips Pemasaran Facebook" & share it to your friends

http://ping.fm/tPgtv
www.mediafire.com

YOU ARE WATCHING TOP TEN SAVING MONEY TIPS

Loading...

form pertanyaan

Name:
what is your phone no?
Email Address:
lokasi ?
pertanyaan anda?

Click here to create your own form.

ASAS KEPENTINGAN SAVING!!

ASAS SIMPANAN

Setiap sesuatu mesti ada asasnya. Seperti Islam, asasnya ada 5 iaitu Syahadah, Solat, Zakat, Puasa dan Haji.Sesuatu yang didirikan tanpa asas yang kukuh akan mudah runtuh malah, mungkin ia tidak dapat didirikan langsung.

Bangunan setinggi KLCC perlu ada asas binaan yang kukuh. Bayangkan kalau KLCC didirikan atas asas binaan apartment setinggi 5 tingkat. Tidak perlu jadi jurutera pun kita sudah boleh agak kesannya.
Sama juga kalau kita mahu menjadi seorang yang kaya. Jutawan lah namanya. Kekayaaan (Wealth) menurut salah satu definisinya adalah nilai aset melebihi nilai liabiliti. Definasi, Aset adalah sesuatu yang membuatkan duit kita bertambah. Dan liabiliti pula, merupakan sesuatu yang mengurangkan duit kita., Bayangkanlah Aset itu, adalah sesuatu yang membuatkan duit kita bertambah. (Pertanyaan... Adakah kereta itu suatu Aset?)

Siapakah sebenarnya ambil duit kita? Gaji/Pendapatan tidak pernah cukup setiap bulan, yang pasti setiap hujung bulan akan habis..!

Tetapi asas yang utama adalah kita perlu ada tabiat menabung. Mungkin ramai daripada kita semasa kecil ada memiliki tabung. Dari tabung burung nuri, tabung ayam, tabung gajah, tabung buluh, tabung bangunan Tabung Haji dan sebagainya. Namun, kebanyakan kita selama ini menerima pendidikan mengenai konsep menabung yang salah.
(Mmmm.. jangan risau, saya dulu pun berpegang dengan konsep menabung yang salah juga...)
Konsep menabung yang salah itu adalah seperti berikut.
Mak kita kata, “Atan, ambik duit seringgit ni buat belanja ye, nanti yang lebih tu masuk tabung.” Justeru, rata-rata, kita hanya menyimpan setelah ada baki.

Gambarannya begini:


Pendapatan - Belanja = Simpanan (P - B = S)

Maksudnya, bila dapat saja gaji, kita terus belanjakan duit tersebut ke tempat lain terlebih dahulu, sama ada bayar sewa rumah, installment kereta, bil api air, bil handphone, hutang kad kredit dan segala perbelanjaan serta hutang. Maka, kalau ada lebih barulah kita simpan. Erti kata lain, kalau tiada lebih, maka tidak menyimpanlah kita.

Bila gunakan konsep ini, memang jarang-jarang kita akan ada duit lebih di hujung bulan. Banyak daripada kita memang tak pernah cukup wang. Walaupun bergaji besar, belanjanya selalunya besar juga!...Bak kata pepatah, "Besar Periuk besar jugalah keraknya". Justeru itu, kita memang akan gagal mengecapi kebebasan kewangan sampai bila-bila.

Jadi, anda perlu berubah. Tukar kepada Paradigma baru. Jadi, tukar sahaja formula lapuk itu tadi dengan mengambil formula Simpanan Aktif:

Pendapatan - Simpanan = Belanja (P - S = B )
Mudah tak?

Maknanya di sini....bayar untuk diri sendiri dahulu (untuk kayakan diri sendiri), barulah kita bayar untuk orang lain.

p.s formula menyimpan hasil duit gaji kita
p.s.s Nk saving hari2?..smskan nama dan tempat anda untuk mengetahuirahsia saving hari2

SOLUTION WITH E-SAVING

KETAHUILAH RAHSIANYA??

BAGAIMANA SIMPANAN 5 TAHUN BOLEH JADI DALAM MASA 1 BULAN?

CONTOH SIMPANAN > RM500.00 (sebulan) x 12 bln (1 tahun) = RM6,000.00

RM6,000.00 x 5 tahun = RM30,000.00

Dengan program e-Saving, anda boleh jadikan saving selama 5 tahun itu hanya dalam masa 1 bulan (30 hari). e-Saving melatih ahlinya menjana pendapatan 4 angka sehari & memperolehi pendapatan 5 angka sebulan. Bukan itu sahaja, ia juga membantu anda mencapai impian anda lebih awal dari yang anda rancangkan! KETAHUI TEKNIK DI PROGRAM e-Saving bagaimana anda boleh menjana pendapatan RM30K - RM140K sebulan.

KENAPA ANDA HARUS MENYERTAI E-SAVING?

Menjana pendapatan lumayan dalam masa singkat!, Menambah pendapatan sampingan!, Mengsifarkan / mengurangkan bebanan hutang yang ditanggung!, Meringankan kos perbelanjaan yang semakin meningkat!, Membantu TIDAK LAGI menambah hutang yang sedia ada, Meringankan tekanan ekonomi & emosi, Mencapai impian yang sebelum ini dianggap mustahil!

SIAPA YANG BOLEH SERTAI E-SAVING?

Warganegara Malaysia & Asing (mesti mempunyai pasport), Berusia 18 tahun keatas, Ahli Perniagaan, Pekerja swasta, Pekerja kakitangan kerajaan**, Surirumah, Pesara, Bekas graduan (yang masih menganggur atau ingin mencari pendapatan lebih), Pekerja sambilan / kontrak (digalakkan sertai e-Saving)

**kakitangan kerajaan & badan berkanun yang gaji serendah RM600, yang blacklist, CCRIS & CTOS layak memohon pinjaman dari kami untuk sertai program e-Saving


Loading...

TAHUKAH ANDA!!!!!!

Tahukah anda ? 89% rakyat negara ini hanya buat saving dibawah RM500 sebulan,,,, dan hanya 11% yang mampu buat saving RM1000 keatas sebulan......

Tahukah anda ??... 38,357 individu berusia 25 hingga 44 tahun di istiharkan muflis dalam tempoh 65 bulan hingga mei 2010.. daripada jumlah itu purata 41 org bankrap setiap hari yang diantaranya berpunca kegagalan menyelesaikan pinjaman sewa beli kenderaan dan tidak mengawal penggunaan kad kredit hingga banyak hutang tertunggak selain pinjaman peribadi….

Sampai bile kehidupan anda dibelenggu hutang!!!

JADIKAN GAJI ANDA…. SAVING 4 ANGKA SEHARI !!

ANTARA SEBAB, MENGAPA KITA TIDAK BERJAYA

2T TAKLUKKAN TAKDIRMU

12 SEBAB KENAPA ANDA TAK KAYA

1. MATLAMAT YANG TIDAK JELAS (tidak spesifik)

Ramai orang tidak pasti apa sebenarnya yang mereka kehendaki. Matlamat mereka terawang2.

Spesis ni hanya duduk dalam angan2...bahaya ni virus angau mcm ni sebab hanya dengan BUAT baru DAPAT.

2. MATLAMAT YANG BERUBAH-UBAH

Ramai orang kerap mengubah matlamatnya seperti aku ingin membeli kereta idamanku BMW tapi Merce pun ok, semalam aku tengok Honda Accord pun best tapi kawan aku cakap kalu nak beli, beli Toyota Camry....akhirnya dia duduk dalam angan2 jer.

Spesis ni macam Balik Sesumpah, kejap nak ni kejap nak ni...akhirnya hidupnya penuh dengan disebalik misteri....

3. TIDAK REALISTIK

Ramai orang meletakkan impian secara tak masuk akal. Aku bulan pertama buat business ni aku nak RM1 juta. Dapat RM1 juta aku terus nak beli rumah, kereta, hanfon bla bla bla....ini perkara yang tidak realistik. Buat matlamat yang lojik & berpatutan seperti aku nak RM20,000 untuk bulan pertama.

Spesis ni bukan tamak tapi senak! senak nak macam2 tapi keje tak nak buat...akhirnya bukan realistik tapi plastik!

4. TIDAK BERMULA & BERALASAN

Ramai orang hanya ingin berjaya tetapi hakikatnya belum bermula...aku memang nak buat perubahan tetapi buat masa ni aku sedang sibuk....akhirnya spesis seperti ini kekal hidup macam ni sampai ke tua (dangerous minded).

Sepsis ni sangat banyak dalam dunia...habis 1 kampung dicanangkan aku akan kaya tetapi x pernah bermula. Bila dah sedar diri...dia akan salahkan orang lain.

JUST TO SHARE.. UNTUK FIKIRKAN BERSAMA

2 JENIS SPESIS CERITA PASAL DUIT

Can a family man with Salary RM3,000 survive in Malaysia

Let's do some simple calculations here.
In Malaysia , the average family income is RM3,000 /month
(where father works, mother doesn't).


I understand there are many families whose

monthly income does not reach RM3,000,

but, to make things simple,

let's take RM3,000 as the figure. Ok lah, right?
Okay, let's start rolling with a family which has

Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam ....

Calculation starts...

Electricity and water bill: RM100
(No air-con, No home theatre, No water heater ... ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775
(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons...?)

Papa makan / teh-tarik during working hrs: RM155
(RM5/day, RM5 .. can eat what?)

Car repayment: RM400
(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam): RM300
(go to work, bring son to school, only can afford one car running)

Insurance: RM650
(kids, wife and myself)

House repayment: RM750
(low cost housing repayment for 30 yrs,
retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80
(got that cheap meh? i don't think so)

Older children pocket money @ school: RM20
(RM1/day, eat bread?)


School fees: RM30
(Enough ah?)

School books and etc: RM100
(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50
(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100
(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so...


No Astro,

no movie @ cinema,

no DVD,

no CD,

no online,

cannot KFC,

cannot McDonald,

cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),

no chit chat on phone with grandparents, and etc...


Let's use a calculator to total up... WALAO EH!RM3,610 already..!!!!!!!!.

EPF belum potong, income tax lagi........alreadyRM3,610 ...!!!!

How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???
How to change? Don't eat? Don't work? Don't send children to school and study?
Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of rakyat Malaysia which still don't earnRM3,000/month!!!

What is this?
Please forward and comment boleh or tak boleh. No wonder so many AH LOONG around..
… hmmm….